Ga naar inhoud

Plattegronden

Plattegronden zijn de referentiedocumenten waarop u uw annotaties plaatst. Het kunnen architectuurtekeningen, grondplannen, inrichtingsplannen of elke referentieafbeelding zijn.

Vanuit een project toont de zijbalk alle geïmporteerde plattegronden onder Projectplattegronden. Elke rij toont:

  • Een miniatuur van de plattegrond.
  • De naam van de plattegrond.
  • Het aantal annotaties en het aantal foto’s, onder de naam.

De rijen zien er op iPhone en iPad hetzelfde uit. Op iPhone heeft elke rij ook een knop ⋯ met de acties van de plattegrond (zie Uw plattegronden organiseren).

Boven de plattegronden opent de rij Observaties de lijst van elke annotatie en algemene observatie in het project (zie Observaties). Die verschijnt zodra het project er minstens één bevat.

Tik op een plattegrond om deze in de viewer te openen, waar u kunt inzoomen, annotaties plaatsen en bestaande observaties doorbladeren.

  • PDF: het aanbevolen formaat. PhotoReport is specifiek geoptimaliseerd om met PDF-plattegronden in zeer hoge definitie te werken en toch soepel en responsief te blijven, zelfs bij grote bestanden. U hoeft uw bestanden niet te comprimeren voor het importeren.
  • Afbeeldingen (JPEG, PNG), U kunt ook een foto als plattegrond gebruiken.

Elke plattegrond heeft overal dezelfde acties: Openen, Hernoemen en Verwijderen. U bereikt ze via:

  • De knop ⋯ op een rij van een plattegrond op iPhone, of op een plattegrondkaart in het detailvenster op iPad.
  • Ingedrukt houden van de plattegrondkaart of de rij in de zijbalk, als snelkoppeling naar hetzelfde menu.

In een project dat u alleen kunt bekijken, worden deze menu’s niet getoond: tik op een plattegrond om die te openen.

Kies Hernoemen in het menu van de plattegrond, of in het menu plattegrondinstellingen wanneer de plattegrond geopend is. Kies een duidelijke naam, bijvoorbeeld “Begane grond”, “Verdieping 1” of “Dak”. Als u meerdere plattegronden met dezelfde naam importeert, hernoemt de app ze automatisch om unieke namen te garanderen.

U kunt plattegronden herordenen door ze in de zijbalklijst te slepen. Houd een plattegrond ingedrukt en sleep deze, zonder uw vinger op te tillen, naar de nieuwe positie.

Als een plattegrond in de verkeerde oriëntatie wordt weergegeven, kiest u Naar links draaien in het menu plattegrondinstellingen. De rotatie is van toepassing op de weergave van de plattegrond en annotaties worden dienovereenkomstig verplaatst.

Kies Verwijderen in het menu van de plattegrond, of in het menu plattegrondinstellingen wanneer de plattegrond geopend is. De bevestiging zegt wat meegaat, bijvoorbeeld “Hiermee verwijder je ook 12 standpunten en 48 foto’s.”

Verwijderen is niet definitief. Een paar seconden lang biedt een balk Plan verwijderd de optie Ongedaan maken. Daarna blijven de plattegrond en alles erop 7 dagen in Projectinstellingen > Onlangs verwijderd, waar iedereen die het project kan bewerken ze kan herstellen. Zie ook Instellingen voor verwijderde projecten.

Wanneer een plattegrond geopend is, opent de instellingenknop rechtsboven in de werkbalk van de plattegrond het eigen menu van de plattegrond. Ergens op de tekening ingedrukt houden (niet op een markering) opent hetzelfde menu. Het bevat:

  • Annotatiegrootte en Standaardkleur annotatie voor deze plattegrond (zie Annotaties).
  • Naar links draaien.
  • Hernoemen.
  • Annotatienummers herordenen (zie Nummering herstellen).
  • Verwijderen.

De werkbalk van de plattegrond heeft ook + om een gezichtspunt toe te voegen (zie Annotaties), de lijstknop die de Observaties van deze plattegrond opent, en de filterknop.

Met de filterknop in de werkbalk van de plattegrond filtert u de weergegeven annotaties:

  • Op dag: toon alleen annotaties die op een specifieke datum zijn aangemaakt.
  • Op auteur: toon alleen annotaties die door een specifiek teamlid zijn aangemaakt. Handig in samenwerkingsmodus (Teams).
  • Op mediatype: toon alleen annotaties die foto’s, video’s of audiocommentaren bevatten.
  • Op kleur: toon alleen annotaties van een bepaalde kleur, aangepaste kleuren inbegrepen.

Elke filtergroep biedt een snelkoppeling “Alles / Geen” om alle opties met één gebaar in of uit te schakelen.